Support service
×

Produk domestik kasar (KDNK)

Produk domestik kasar (KDNK)
 
Produk domestik kasar (KDNK) adalah salah satu indeks utama Sistem Akaun Nasional (SNA), yang menjadi ciri hasil akhir aktiviti penghasilan penduduk. Ini mengukur kos barang dan perkhidmatan yang dihasilkan oleh mereka untuk penggunaan akhir. Laporan PDB bertujuan untuk membuat laporan terperinci mengenai permintaan akhir. Bentuk pengukuran asas adalah perubahan peratusan tahunan dari segi suku tahun. KDNK adalah indeks utama, yang mencerminkan keadaan ekonomi negara.
 
KDNK mencerminkan kos barang dan perkhidmatan akhir yang dihasilkan. Ini bermaksud kos barang dan perkhidmatan perantaraan yang digunakan dalam proses pengeluaran (seperti bahan mentah, kain, bahan bakar, tenaga, benih, makanan ternak, perkhidmatan pengangkutan barang, harga borong, perkhidmatan komersial dan kewangan dll.) Tidak termasuk dalam KDNK. Selain itu, KDNK adalah produk domestik, kerana dihasilkan oleh penduduk.
 
Penduduknya adalah semua entiti ekonomi (perusahaan dan isi rumah persendirian), tanpa mengira identiti nasional dan kewarganegaraan mereka dengan kepentingan ekonomi dalam wilayah ekonomi negara.
 
Mereka sama ada terlibat dalam pengeluaran atau tinggal di wilayah ekonomi negara untuk masa yang lama (tidak kurang dari satu tahun).
 
Wilayah ekonomi negara adalah wilayah, secara administratif diperintah oleh pemerintah negara, di mana rakyat, barang dan wang dapat bergerak dengan bebas.
 
Tidak seperti wilayah geografi, kawasan ini tidak termasuk kawasan wilayah negara lain (kedutaan, pangkalan tentera, dll.), Tetapi merangkumi kawasan negara ini yang terletak di wilayah negara lain.
 
Secara teorinya, produk domestik harus ditentukan berdasarkan asas murni, iaitu dengan pengurangan penggunaan modal tetap. Penggunaan modal tetap adalah pengurangan kos modal tetap dalam tempoh pelaporan, akibat kerosakan fizikal, ketinggalan zaman atau kerosakan tidak sengaja tanpa watak bencana.
 
Walau bagaimanapun, untuk mengira penggunaan modal tetap, menurut prinsip SNA, diperlukan pengiraan khusus pada data mengenai pengembalian nilai aset utama, ketahanan dan pelunasan pada semua jenis aset utama. Pelunasan pada data perakaunan tidak sesuai dengan tujuan ini.
Tidak semua negara membuat pengiraan sedemikian, dan negara-negara yang menggunakan kaedah yang berbeza. Oleh itu, data KDNK terbuka dan setanding antara negara, dan akibatnya, KDNK lebih popular, daripada Produk Domestik Bersih.
 
Dalam laporan rasmi terperinci, terdapat kemungkinan untuk mencari data mengenai nilai mutlak KDNK dalam berbilion dolar A.S. Laporan PDB dapat ditunjukkan dalam dua anggaran: yang pertama didasarkan pada kategori permintaan akhir, dan yang kedua berdasarkan pendapatan.
 
Selalunya KDNK boleh diganti dengan indikator KDNK sebenar:
 
KDNK Sebenar = Jualan Akhir + Inventori
 
Di mana: Inventori = Inventori Biasa Jualan Akhir = Penggunaan + Pengeluar Peralatan Tahan Lama + Struktur Bukan kediaman + Penyusun Kediaman + Perbelanjaan Kerajaan Persekutuan + Perbelanjaan Kerajaan Negeri & Tempatan + Eksport - Import
 
Hubungan dengan indeks lain
 
KDNK adalah indikator terakhir dari keadaan ekonomi, dan masuk akal untuk mempertimbangkan  indeks pertama yang mempengaruhi KDNK seperti output pembuatan, pendapatan dan perbelanjaan peribadi, perbelanjaan pembinaan dan indeks lain yang berkaitan dengan komponen struktur KDNK satu arah atau yang lain. KDNK mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap indeks saham dan dasar monetari yang dilaksanakan oleh bank pusat dan kerajaan. Atas dasar ini, pengaruhnya terhadap nilai tukar ditentukan, dimana ia seperti fundamental, seperti yang tersebar dalam masa. Indeks sangat mempengaruhi pasaran. Pertumbuhan KDNK menyebabkan kenaikan kadar mata wang negara.
 
Tingkah laku KDNK
 
Pertumbuhan penggunaan domestik yang nyata dan pertumbuhan KDNK yang lemah dapat menunjukkan bahawa import mengambil sebahagian besar permintaannya. Ini menimbulkan persoalan jika pedagang pasaran yang bertanggungjawab terhadap dasar ekonomi berpuas hati dengan variasi kadar pertukaran dolar. Pertumbuhan itu ditentukan oleh faktor sosial, atau jangka panjang, seperti demografi, berakhirnya perang Dingin, dan lain-lain dan oleh faktor berkala seperti gangguan sementara dalam aliran menaik kerana kejutan dan ketidakseimbangan lain dalam ekonomi dan lain-lain.
Terdapat korelasi penting antara kadar pengangguran dan pertumbuhan KDNK sebenar: KDNK sebenar harus meningkat sebanyak 2.2% sehingga pengangguran tidak berubah. Sekiranya KDNK meningkat dari ambang ini sebanyak 1%, maka kadar pengangguran akan menurun sebanyak 0.1% dalam satu suku, dan sebaliknya.
Adalah perlu untuk mempertimbangkan potensi KDNK sebenar. Ini adalah tahap produksi maksimum yang dapat dicapai yang dapat dihasilkan tanpa kenaikan tekanan inflasi. Dalam kes ini, kadar pengangguran inflasi yang tidak meningkat seharusnya sekitar 5.5%. Apabila kadar pengangguran sebenar menurun, ini boleh mengakibatkan inflasi.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""